Detekce časových postranních kanálů v TLS - Koscielniak, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
Protokol TLS je komplexní a jeho použití je široce rozšířené. Mnoho zařízení používá TLS na ustanovení bezpečné komunikace, vzniká tak potřeba tento protokol důkladně testovat. Tato diplomová práce se zaměřuje na útoky přes časové postranní kanály, které se znovu a znovu objevují jako variace na už známé útoky. Práce si klade za cíl usnadnit korektní odstranění těchto postranních kanálů a předcházet vzniku nových vytvořením automatizovaného frameworku, který pak bude integrován do nástroje tlsfuzzer, a vytvořením testovacích scénářů pro známé útoky postranními kanály. Vytvořené rozšíření využívá program tcpdump pro sběr časových údajů a statistické testy spolu s podpůrnými grafy k rozhodnutí, zda se jedná o možný postranní kanál. Rozšíření bylo zhodnoceno pomocí nových testovacích skriptů a byla předvedena jeho dobrá schopnost rozlišit postranní kanál. Rozšíření spolu s testy je nyní součástí nástroje tlsfuzzer.

The TLS protocol is complex and widely used, which necessitates thorough testing, as there are many devices relying on it for secure communication. This thesis focuses on timing side-channel vulnerabilities, which seem to come back every few years in different variations of the same attacks. It aims to help correctly fix those vulnerabilities and prevent the creation of new ones by providing an automated side-channel testing framework that is integrated into the tlsfuzzer tool, and by expanding its test suite with test scripts for known attacks that exploit timing side-channels. The extension utilizes tcpdump for collecting the timing information and statistical tests and supporting plots to make a decision. The extension and the new test scripts were evaluated and shown to be accurate at spotting side-channels. Both the extension and the test scripts are now a part of the tlsfuzzer tool.
Detection of Timing Side-Channels in TLS
Keywords: TLS; fuzzing; tlsfuzzer; postranní kanály; časový postranní kanál; testování; Lucky 13; Bleichenbacherův útok; TLS; fuzzing; tlsfuzzer; side-channels; timing side-channel; testing; Lucky 13; Bleichenbacher's attack