Webová aplikace doporučovacího systému - Koníček, Igor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Tato práce řeší tvorbu doporučovacího systému, který je využit v~reálné aplikaci serveru cbdb.cz. S~využitím přístupů kolaborativního filtrování a filtrování založeného na obsahu se podařilo vyvinout funkční doporučovací systém. Díky zpětné vazbě uživatelů bylo zjištěno, že většina doporučených knih je pro ně relevantní. Hlavním přínosem této práce je rozšíření stávající funkčnosti serveru cbdb.cz o~doporučovacím systémem, který využívá jeho rozsáhlé databáze hodnocení, uživatelů a knih.

This master's thesis describes creation of recommender system that is used in real server cbdb.cz. A~fully operational recommender system was developed using collaborative and content-based filtering techniques. Thanks to many user feedback, we were able to evaluate their opinion. Many recommended books were tagged as desirable. This thesis is extending current functionality of cbdb.cz with recommender system. This system uses its extensive database of ratings, users and books.
Web Application of Recommender System
Keywords: Doporučovací systémy; dolování z~dat; kolaborativní filtrování; filtrování založené na obsahu; doporučování knih; kosinová podobnost; Recommender systems; data mining; collaborative filtering; content-based filtering; books recommendation; cosine similarity