Virtuální prototyp elektrických strojů v ADAMS - Lysák, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Práce se zabývá metodikou mechatronického návrhu systémů za použití virtuálních prototypů. Virtuální prototyp obsahuje počítačový simulační model, který svým chováním reprezentuje fyzický prototyp soustavy. Tento přístup umožňuje získat znalosti o chování vyvíjeného výrobku ještě před jeho vyrobením. Dochází tak ke zkrácení inovačního cyklu nového produktu a ke snižování nákladů na inovace. První část práce obsahuje stručnou rešeršní studii elektrických strojů a popis virtuálního prototypování. Dále jsou vytvořeny virtuální prototypy elektrických pohonů, které se dají následně implementovat do složitějších strojních soustav. Součástí je i realizace co-simulace a návrh řízení pro jeden z pohonů.

The following thesis deals with the methodology of mechatronic systems design using virtual prototypes. Virtual prototype contains a computer simulation model, whose behaviour represents a physical prototype system. This approach allows to obtain knowledge about the behavior of the developed product before it‘s manufacturing. This leads to shortening new product innovation cycle and lowering the cost of innovation. The first part contains a brief search study of electrical machinery and description of the virtual prototyping. Then the prototypes of electric drives are created, that can be implemented into the more complex machine systems. The work also includes the realization of co-simulation and control design for one of the drives.
Virtual Prototype of Electrical Machines in ADAMS
Keywords: Mechatronický přístup; virtuální prototyp; elektrický stroj; MSC.Adams; co-simulace.; Mechatronic approach; virtual prototype; electrical machine; MSC.Adams; co-simulation.