Simulační scénáře pro analýzu chování transportních sítí - Koláčková, Aneta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou mobilních sítí, protokolů sady TCP/IP a směrovacích protokolů. Zaměřuje se zejména na fungování transportní části mobilních sítí třetí a čtvrté generace a snaží se najít nejvhodnější možnosti jejich emulace. V práci jsou porovnány dva vybrané emulační programy prostřednictvím série testů na serveru vytvořeném pro tyto účely. Hlavním výstupem jsou dva detailně popsané komplexní scénáře a jejich vzorová řešení. První scénář se zabývá celkovou konfigurací transportní sítě. Druhý scénář navazuje na první a je založen na hledání chyb v konfiguraci. Pomocí těchto scénářů je pak analyzováno chování transportní části mobilní sítě.

This master’s thesis deals with the issue of mobile networks, protocol suite TCP/IP and routing protocols. It focuses in particular on the functioning of the transport part of the third and fourth generation mobile networks and intends to fnd the most suitable options for their emulation. The master’s thesis compares two selected emulation programs through a series of tests that were performed on a server created for these purposes. The main outputs are two detailed comprehensive scenarios and solutions have been developed. The frst scenario deals with the overall transport network confguration. The second scenario is based on the frst one and is focused on troubleshooting of particular issues in this network. Their implementation helps to analyze the behavior of the transport part of the mobile network.
Simulation scenarios for analysis of behavior of transport networks
Keywords: Simulační scénáře; GNS3; EVE-NG; ESXi; mobilní transportní síť; Cisco; směrovací protokoly; Simulation Scenarios; GNS3; EVE-NG; ESXi; Mobile Transport Network; Cisco; Routing Protocols