Robotický had: konstrukce mobilní robotické platformy - Hubatka, Šimon (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Bakalářská práce se zabývá návrhem robotického hada pro planární platformu pohybu. Práce je fakticky rozdělená do dvou částí. V první recenzní části je stručně pojednáno o základních pohybech biologických hadů. Dále je ukázáno základní rozdělení robotických hadů podle typu konstrukce, včetně příkladů a jsou uvedeny realizační týmy. Ve druhé části práce je popsán vlastní návrh robotického hada.

Bachelor's thesis deals with design of snake-like robot for planar motion platform. Thesis is divided into two sections. The first part briefly presents basic movements of biological snake, which is followed by a chapter with snake-like robots divided into categories according to the type of their design including characteristics of examples. Design of the robotic snake is described in the second part.
Snake Robot Design
Keywords: Robotický had; planární mechanismus; laterální undulace; 3D tisk.; Snake-like robot; planar mechanism; lateral undulation; 3D printing.