Domov pro seniory - Mráčková, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Objekt se nachází v odlehlé části města Dvůr Králové nad Labem. Jedná se o pětipodlažní novostavbu nepravidelného tvaru s plochou střechou a orientací JV-SZ. Stavba respektuje stávající budovu svým architektonickým řešením, balkony, ustupujícími podlažími v půdorysném i vertikálním směru. Spodní vstup je navržen v severní části, kde jsou také dva hlavní vstupy. Objekt je částečně podsklepen. Svislé nosné konstrukce z tvarovek ztraceného bednění, v nadzemní části keramické tvárnice Heluz, jsou zatepleny kontaktním systémem ETICS. Stropní konstrukce je navržena jako železobetonová deska oboustranně napínaná.

The building is located in a remote part of the city of Dvur Králové nad Labem. It is a five-story new building of irregular shape with a flat roof and a SE-NW orientation. The building respects the existing building with its architectural design, balconies, receding floors in plan and vertical direction. A lower entrance is proposed in the northern part, where there are also two main entrances . The building has a partial basement. The vertical load-bearing structures made of lost formwork fittings, in the above-ground part of the Heluz ceramic block, are insulated with the ETICS contact system. The ceiling structure is designed as a reinforced concrete slab tensioned on both sides.
Retirement Center
Keywords: Domov pro seniory; pětipodlažní; podsklepený; plochá střecha; kontaktní zateplení; keramické tvárnice; garážová stání.; Retiremenr center; four floors; basement; flat roof; contact insulation; ceramic block; garages parking spaces