Návrh výroby krytu - Rusková, Marie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Práce se zabývá návrhem krytu klimatizace, která bude umístěna na střeše autobusu. Jelikož se díl bude nacházet ve venkovním prostředí, je vyroben z korozivzdorné oceli 17 240, vhodné k tváření za studena. Po posouzení možných technologií výroby je jako optimální zvoleno hluboké tažení. Dále je navrhnut nejvhodnější tvar polotovaru a provedeny potřebné výpočty, které jsou ověřeny numerickou simulací. Tažení proběhne na jednu operaci. Na základě potřebné síly 554,5 kN je zvolen hydraulický lis CTH 250.

The thesis deals with the design of the air conditioning cover, which will be placed on the roof of the bus. The part is made of 17 240 stainless steel, which is suitable for cold forming, due to its outdoor environment. Deep drawing is chosen as optimal after assessing possible production technologies. Furthermore, the most suitable shape of the blank is proposed and the necessary calculations are carried out, which are verified by numerical simulation. The deep drawing will take place in one operation. Hydraulic press CTH 250 is chosen based on the required force 554.5 kN
Design for Manufacturing of a Cover
Keywords: hluboké tažení; kryt; ocel 17 240; výtažek; hydraulický lis; deep drawing; cover; 17 240 steel; drawing component; hydraulic press