Monitorovací sonda síťové komunikace - Klečka, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Diplomová práce se zabývá analýzou jednodeskových počítačů, které využívají systém Linux jako operační systém. Dále jsou zkoumaný jednotlivé NIDS systémy a jejich vlastnosti za účelem výběru vhodného kandidáta pro jednodeskový počítač, který má být využit jako síťová sonda sloužící pro analýzu, filtraci a logování síťového provozu. Část práce je zaměřena na vývoj rozhraní, které slouží ke konfiguraci síťové sondy přes webový prohlížeč. Rozhraní umožňuje vykonávat základní operace nad síťovou sondu, která ovlivňují datový provoz nebo specifikují, jaké informace mají být zaznamenány. Následně, došlo k implementaci parserů pro síťové protokoly pomocí knihovny Scappy. Závěr práce obsahuje realizaci krycího obalu pro zařízení dle požadavků IP54.

Master thesis deals with analysis of single board PC which use Linux as operation system. Analysis of individual NIDS systems and examined their properties for choosing right candidate for single board computer which shall be used as network probe for analysis, filtering and logging of network traffic. Part of the work is aimed on development of a interface which is used for configuration of network probe through the web browser. Web interface allows perform basic operations over network probe which influence network traffic or specify, which information shall be logged. Subsequently network parsers were implemented for network protocols using the Scappy library. The conclusion of the thesis contains the design of the security cover for the device according to the IP54 requirements.
Network communication monitoring probe
Keywords: Jednodeskový počítač; Linux; Surikata; Analýza a filtrace síťového provozu; logování.; Single board computer; Linux; Suricata; analysis and filtering of network traffic; logging.