Biotechnologická produkce PHA pomocí vybraných bakteriálních isolátů - Matějka, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2020)
Tato bakalářská práce pojednává o produkci polyhydroxyalkanoátů (PHA) za využití termofilních bakteriálních izolátů s označením 34, 35 a BŽ. Bakteriální mikroorganismy pocházejí z aktivovaného kalu a kompostu. Teoretická část práce obsahuje popis PHA, extremofilních bakterií a detekčních technik pro stanovení polyhydroxyalkanoátů. V experimentální části byla nejprve pomocí PCR stanovena přítomnost phaC genu, který je klíčový pro schopnost produkce PHA a bakteriální kmeny byly také podrobeny sekvenaci genu 16S rRNA za účelem jejich taxonomické klasifikace. V další části experimentální práce došlo k optimalizaci podmínek pro nárůst biomasy a produkci PHA. Postupně byly identifikovány vhodného zdroje uhlíku, ideální kultivační teplota a taktéž byl sledován vliv prekurzorů na produkci kopolymerů. Složení a podíl PHA byl stanoven pomocí GC-FID a na závěr proběhl vizuální screening akumulace PHA uvnitř bakteriálních buněk za pomocí fluorescenční mikroskopie.

This bachelor thesis deals with the production of polyhydroxyalkanoates (PHA) using thermophilic bacterial isolates with designation 34, 35 and BŽ. Bacterial straines were isolated from activated sludge and compost The theoretical part contains a description of PHA, extremophilic bacteria and detection techniques for the determination of polyhydroxyalkanoates. In the experimental part, the presence of the phaC gene, which is crucial for the ability to produce PHA, was first determined by PCR and bacterial strains were also subjected to DNA sequencing of 16S rRNA gene which enabled preliminary taxonomical classification of the isolates. In the next part of the experimental work, the conditions for biomass growth and PHA production were optimized. Suitable carbon source, the ideal temperature for cultivation and the influence of precursors on the production of copolymers were studied and identified. The composition and proportion of PHA were determined spectrophotometrically and by GC-FID. Finally, visual screening of PHA accumulation inside bacterial cells was performed using fluorescence microscopy.
Biotechnological production of PHA by selected bacterial isolates
Keywords: Polyhdroxyalkanoáty (PHA); bakteriální izoláty; termofilní mikroorganismy; aktivovaný kal; kompost; Aneurinibacillus thermoaerophilus; Chelatococcus composti; Paenibacillus sp. .; Polyhydroxyalkanoates (PHA); bacterial isolates; thermophilic microorganisms; activated sludge; compost; Aneurinibacillus thermoaerophilus; Chelatococcus composti; Paenibacillus sp. .