Vliv schopnosti akumulace PHA na odolnost bakterií vůči bakteriocidním léčivům - Hrabalová, Vendula (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2018)
Bakalářská práce se zabývá vlivem bakteriocidních léčiv na bakterii kmene C. necator H16 a jejímu mutantnímu kmenu PHB-4. Kmen H16 je schopen akumulace polyhydroxyalkanoátů (PHA) ve formě granulí, zatímco kmen PHB-4 tuto schopnost postrádá. Teoretická část bakalářské práce se zaměřuje na vliv antibiotik na bakterie obecně a možností stanovení citlivosti mikroorganismů vůči antimikrobiálním látkám. V experimentální části byl testován vliv tří vybraných antibiotik (nisin, streptomycin a penicilin) na oba kmeny. Stanovena byla viabilita bakterií pomocí plotnové metody a průtokového cytometru. Dále byly použity antimikrobiální testy, konkrétně agarová difúzní metoda a bujónová diluční metoda. Ukázalo se, že produkce PHA snižuje odolnost buněk vůči antimikrobiálním látkám, protože kmen C. necator H16 je citlivější vůči působení streptomycinu a penicilinu než kmen C. necator PHB-4.

The aim of this bachelor thesis was to study the effect of bactericidal drugs on bacteria from the genus C. necator H16 and its mutant genus PHB-4. The genus H16 shows ability to accumulate polyhydroxyalkanoates (PHA) in the form of granules while the genus PHB-4 lacks to show this ability. The theoretical part of the bachelor thesis is focused on the effect of antibiotics on bacteria in general and the determination of susceptibility of bacteria to antimicrobial substances. The effect of three specific antibiotics (nisine, streptomycin and penicillin) on both bacterial strains was tested in the experimental part. The viability of bacteria was determined by the spread plate method and flow cytometry. Agar diffusion test and broth microdilution test were used to test the susceptibility of bacteria. It was concluded that the accumulation of PHA decreases the tolerance of bacteria to antimicrobial substances because the genus C. necator H16 is more susceptible to streptomycin and penicillin then the strain C. necator PHB-4.
Influence of PHA accumulation on resistance of bacteria against selected antibacterial drugs
Keywords: Cupriavidus necator H16; Cupriavidus necator PHB-4; polyhydroxyalkanoáty (PHA); viabilita; antimikrobiální látky; nisin; penicilin; streptomycin; průtoková cytometrie; antimikrobiální testy; Cupriavidus necator H16; Cupriavidus necator PHB-4; polyhydroxyalkanoates (PHA); viability; antimicrobial substances; nisine; penicillin; streptomycin; flow cytometry; antimicrobial tests