Konstrukce zásobníků nástrojů u CNC obráběcích strojů - Hrbáček, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou konstrukce zásobníků nástrojů u CNC obráběcích strojů, které hrají důležitou roli v automatizované výrobě. Hlavní důraz je kladen na analýzu konstrukčních řešení zásobníků nástrojů a jejich vliv na čas při výměně nástrojů. V teoretické části je provedena rešerše typových řad CNC obráběcích strojů a podrobný rozbor systémů automatické výměny nástrojů. Praktická část se zaměřuje na bezpečnost práce na stroji a výpočet časů výměn nástrojů u dvou CNC obráběcích strojů s odlišnými zásobníky a výměníky. Výpočty prokázaly, že jak při výrobě jednoho kusu, tak i při sériové výrobě dvaceti kusů dosahuje stroj s větší kapacitou zásobníku a plně automatickou výměnou nástrojů výrazně nižších vedlejších časů, než stroj s menším zásobníkem, u něhož je nutná ruční výměna. Výsledky celkových časů výměn nástrojů ukazují, že vhodně zvolený zásobník může výrazně ovlivnit efektivitu výroby. V závěru je zhodnocena vhodnost jednotlivých strojů pro různé typy výroby.

The bachelor thesis deals with the design of tool trays for CNC machine tools, which play an important role in automated production. The main focus is on the analysis of tool magazine design and its effect on tool change lead time. In this paper, a search of CNC machine tool type series and a detailed analysis of automatic tool changing systems is carried out. The practical part focuses on the safety at work on the machine and on the overall calculation of the tool change lead times for two CNC machine tools with different tool trays and tool changers. In the calculation, it was shown that when producing one piece and twenty pieces, the machine with the larger capacity in the tool magazine and fully automatic tool change achieved significantly lower lead times than the machine with the smaller tool magazine that required manual tool change. The results of the overall lead times show that a suitable tool magazine can have a significant impact on production efficiency. Finally, the suitability of each machine for production is summarized.
Constrution of tool magazines for CNC machine tools
Keywords: Automatická výměna nástrojů; CNC; obráběcí stroj; zásobník nástrojů; čas výměny nástrojů; Automatic tool changer; CNC; machine tool; tool magazine; time of tool change