Využití asfaltových a betonových recyklátů do pozemních komunikací - Svrčina, Vít (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
V současné době je důležité řešit znovupoužití stavebních materiálů z konstrukce rekonstruovaných nebo modernizovaných vozovek. Velmi používané technologie recyklací za studena, za horka se dnes začínají doplňovat technologiemi využití studených asfaltových směsí s „oživením“ rejuvenátory nebo změkčovadly. Tento typ asfaltových směsí je možné použít do konstrukcí vozovek s nižším dopravním zatížením. Práce se zabývá laboratorním návrhem a posouzením nestmelených a stmelených směsí R-materiálu a betonového recyklátu. Experimentálně ověřuje možnost využití funkčních zkoušek pro optimalizaci návrhu asfaltové směsi se 100% zastoupením R-materiálu s případným oživením asfaltovou emulzí s rejuvenátory.

Currently it is important to address the re-use of building materials from construction reconstructed or upgraded roads. Commonly used technologies cold and hot asphalt recycling are starting using to complement with technologies using cold asphalt mixtures with rejuvinators or softeners. This type of asphalt mixtures could be used in pavement constructions with lower traffic load. This thesis deals with the design and laboratory assessment of unbound and bound mixtures R-material and recycled concrete. This thesis is experimentally testing the possibility of using functional tests to optimize the design of asphalt mixture with 100% representation of R-material with a possible revival of asphalt emulsion with a rejuvenator.
The usage of asphalt and concrete recycled materials to roads
Keywords: vozovka; podkladní vrstva; R-materiál; betonový recyklát; studená asfaltová směs; nestmelená směs; asfaltová emulze s rejuvenátorem; Pavement; base layer; R-material; concrete recycled material; cold asphalt mixture; unbound mixtures; asphalt emulsion with Rejuvenator