Popis nestacionárních provozních stavů násoskové vírové turbiny - Krejčiřík, Stanislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Diplomová práce se zaměřuje na chování násoskové turbíny při nestacionárním proudění. Tyto stavy jsou dva. První stav zahrnuje uvedení turbíny do provozu. V této situaci dochází k turbínovému čerpání. V druhém případě se jedná o odstavení turbíny zavzdušněním násosky a tím k přerušení vodního sloupce. Tato práce se především zabývá druhým případem, kde jsou srovnávány výsledky experimentu s matematickým modelem.

The master´s thesis focuses on the behavior of the siphon turbine during unsteady flow. There are two possible conditions. The first condition involves commissioning the turbine. In this situation turbine works like a pump. In the second case, it includes shutting down the turbine by aerating the siphon and thereby breaking the water column. This thesis deals with the second case, where the results of the experiment and the mathematical model are compared.
Description unsteady operating conditions of siphon swirl turbine
Keywords: násosková vírová turbína; zavzdušňovací ventil; nestacionární provoz; dvoufázové proudění; siphon swirl turbine; air valve; unsteady operation; two-phase flow