Městský dům - Matoušková, Anna Marie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Zadáním diplomové práce Bylo zpracování bloku v Brně v části Veveří ešení této lokality v Brně je navrženo tak, aby integrovalo stávající blokovou strukturu do nového, harmonického systému. Řešená část území, která se nachází v městské části Veveří, je rozdělena ulicí Závodní na dva bloky. První část území vytváří vnitroblok s již existujícími budovami. Tento blok se nachází mezi ulicemi Závodní a Sokolská. Existující domy vytvářejí uzavřený prostor, který bude urbanisticky doplněn tak, aby se zlepšila jeho funkčnost a estetická hodnota. Součástí návrhu je revitalizace vnitřních prostor, přidání zeleně a vytvoření míst pro odpočinek a setkávání obyvatel. Druhý blok, který vzniká v rámci novostavby, je ovlivněn přítomností chráněného platanu. Tento strom má své ochranné pásmo, což vyžadovalo, aby byl blok částečně odsazen. Tímto způsobem vznikl veřejný prostor na rušné ulici Veveří.

The thesis assignment was to develop a block in the Veveří district of Brno. The design for this locality in Brno is aimed at integrating the existing block structure into a new, harmonious system. The area under consideration, located in the Veveří district, is divided into two blocks by Závodní Street.The first part of the area creates an inner block with existing buildings. This block is located between Závodní Street and Sokolská Street. The existing buildings form a closed space, which will be urbanistically complemented to enhance its functionality and aesthetic value. The proposal includes the revitalization of the internal spaces, the addition of greenery, and the creation of areas for relaxation and social interaction for the residents.The second block, which arises as part of the new development, is influenced by the presence of a protected plane tree. This tree has a designated protective zone, requiring the block to be partially set back. This approach creates a public space along the busy Veveří Street.
Townhouse
Keywords: Vnitroblok; Polyfunkční dům; památný strom; podzemní parkování; autozakladače; autovýtahy; supermarket; The inner block; multifunctional building; protected tree; underground parking; automated parking systems; car elevators; supermarket