Měření vzdálenosti pomocí fotomobilu - Pokorný, Karel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Cílem této práce je nalezení způsobu, jak naprogramovat aplikaci pro mobilní telefon, která bude schopná měřit vzdálenost, kterou přístroj urazí nad vhodným povrchem, a to s využitím integrované kamery mobilního telefonu. K tomu je nutné využít některou z metod detekce pohybu. Konečná aplikace používá algoritmus pro odhad konstantního optického toku, jehož výsledkem je jediná hodnota optického toku mezi dvěma následujícími snímky - předpokladem je tedy pohyb celé scény v obraze. Aplikace byla realizována pro operační systém Symbian s uživatelským rozhraním S60 3rd Edition. Implementačním jazykem je C++.

Target of this thesis is to find out the way to create a mobile phone application, that is capable of meassuring the distance, phone covers above a suitable surface, using integrated camera. Usage of one of motion detection methods is needed to reach the target. Final application uses constant optical flow estimation algorithm. It gives only one value of optical flow between two succeding video frames as a result - movement of whole scene in the picture is assumed. Application was realized for Symbian operating system with S60 3rd Edition user interface. Implementation language is C++.
Distance Measuring by Mobile Phone
Keywords: Optický tok; Konstantní optický tok; Detekce pohybu s využitím významných bodů; Symbian OS; Optical flow; Constant optical flow; Motion detection based on correspondence of interest points; Symbian OS