Penzion s vinným sklípkem - Grégrová, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Předmětem diplomové práce je vypracování dokumentace stavební části k provedení novostavby penzionu vinného sklípku. Penzion má tři nadzemní podlaží, kde jsou v 1NP situovány společenská místnost vhodná také pro pořádání soukromých akcí, zázemí pro personál a dva bezbariérové pokoje. V 2. nadzemním podlaží se nachází ubytovací buňky pro hosty, pokoje jsou po dvou lidech a také společná kuchyňka a společenská místnost pro ubytované. Ve 3NP se nalézají ubytovací buňky pro více osob – apartmány a společenská místnost. Svislé nosné konstrukce jsou vystaveny ze systému Porotherm, stropy jsou z železobetonových prefabrikovaných stropních dílců typu filigrán. Zastřešení je sedlové, provedeno pomocí dřevěných sbíjených vazníků jako nosné konstrukce a keramických pálených tašek. Objekt je osazený do mírného, téměř rovinného terénu. Objekt vinného sklípku se sestává z nadzemní části – společenské místnosti s hygienickým zázemím, schodišťové chodby a podzemního sklípku. Obvodové stěny horního sklepa jsou z betonových bednících tvarovek CSB, příčky ze systému Porotherm, strop železobetonová stropní deska. Zastřešení je řešeno jako plochá vegetační střecha. Obvodové stěny dalších částí jsou také z tvarovek CSB, strop je proveden jako klenba z prefabrikovaných klenbových překladů a stropních vložek Miako. Objekt je osazený do mírného téměř rovinného terénu. Dolní sklep je hloubený do země a je na něj navršena zemina.

The aim of this diploma thesis is creating a construction documentation for a guest house with a wine cellar. The guest house is a three-storey building. A lounge, which is also meant to serve for ceremonious social gatherings, staff facilities and two accessible rooms are located on the ground floor. First floor consists of several two-bed rooms, one common kitchen and a smaller lounge for guests. Accommodation units for larger groups of guests can be found on the top floor. Vertical supports are made of Porotherm system, ceilings are made of filigree-like reinforced concrete slabs. Roofing of the building is designed as a saddle roof with clay tiles and load-bearing nailed timber trusses. The building is situated in moderate, almost flat terrain. The wine cellar building consists of an underground cellar and a ground floor with a lounge, sanitary facilities and a staircase hall. External walls of the upper part of the cellar are made of CSB framework, partitions are made of Porotherm system, ceiling is made of reinforced concrete slabs. Roofing of the building is designed as a green roof. External walls of other parts of the building are also made of CBS framework, ceiling is a vault-like one supported by prefabricated beams and covered with Miako ceiling panels. The structure is situated in moderate, almost flat terrain, its cellar is sunk under ground level and covered with soil.
Guest house with wine cellar
Keywords: Penzion s vinným sklípkem; třípodlažní nepodsklepený; zděný konstrukční systém; plochá střecha; vazníková střecha; ztracené bednění; filigrán; betonové základové pasy; klenba; evakuační výtah; Guest house with a wine cellar; three-storey; masonry construction; flat roof; saddle roof; permanent framework; timber truss roofing; filigree; vault; concrete strip foundation; evacuation lift