Vinařství - Koláčková, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2019)
Diplomová práce se zabývá návrhem novostavby výrobního objektu vinařství. Vinařství je podsklepená, jednopodlažní budova obdélníkového tvaru. Výrobní objekt je dispozičně složen ze tří částí. První část – výroba, kde se bude provádět celá výroba vína od odstopkování hroznů, lisování, kvašení, lahvování, etiketování, skladování po následný export. Výroba je o celkové produkci cca 300 000 l vína. Druhá část je administrativní. Nachází se zde dvě kanceláře a zasedací místnost. Třetí část je pro využívání veřejnosti. Skládá se z degustační místnosti s výhledem na vinice a z maloprodejny. Konstrukční systém objektu je rámový, prefabrikovaný, železobetonový skelet, zastřešený plochou vegetační střechou.

The diploma thesis deals with project of a new building of winery production. Winery has one floor and a basement. We can split the winery into three parts. First part – production. This whole part is dedicaded to the production of wine. It consists of spaces where grapes are degraded, fermented, pressed, stored, bottled, labeled and subsequently exported. Production has a volume of 300 000 l of wine. Second part is for administration. There are two offices and a confrence room. Third part is for public using and it is composed of the tasting room with view at the wineyard and of the retail hall. The structural system is prefabricated skeleton of reinforced concrete. The roof is constructed as a flat green roof.
Winery
Keywords: Vinařství; výroba vína; novostavba; prefabrikovaný skelet; železobeton; výrobní objekt; plochá střecha; provětrávaná fasáda; degustace; Winery; wine production; new building; prefabricated skeleton; reinforced concrete; production facility; flat roof; ventilated facade; degustations