Metody ukládání dat pro OLAP - Dittrich, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Tématem bakalářské práce je návrh a implementace jádra OLAP datového skladiště. V úvodu práce je v krátkosti rozebrána problematika datového skladiště, důvody proč v minulosti tato datová skladiště začala vznikat a dále předpoklady jejich praktického uplatnění. V další části jsou popsána některá úskalí, která se vyskytla při implementaci skladiště. Je popsána forma uložení metadat, struktura a tvorba OLAP kostek. V poslední kapitole je na příkladu popsán postup tvorby datové kostky v tomto systému.

The topic of the bachelor work is the OLAP core implementation for the data storage space. All theoretical facts about the data storage space are discussed at the start. The form of metadata elements storage and the OLAP cubes creating are described in the following part. And finally, in the last chapter, it is precisely shown how to create a cube in this system.
OLAP Data Storage Methods
Keywords: OLAP; ETL; datové skladiště; dimenze; měřítko; multidimenzionální model; OLAP; ETL; data warehouse; dimension; measure; multidimensional model