Charakteristika 8. lesního vegetačního stupně a současné možnosti jeho hodnocení pomocí funkční diagnostiky - Rychtář, Jan (Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství, 2012)
Článek řeší problematiku 8. lesního vegetačního stupně v přírodní lesní oblasti 13 – Šumava. Charakterizuje klimatické a stanovištní poměry stanovišť, současná i klimaxová společenstva z pohledu různých klasifikačních systémů. Dále jsou v článku uvedeny možnosti a metody funkční diagnostiky jako zdroje objektivních informací těchto společenstev s prvními měřenými výstupy ze zkoumané oblasti.

The article deals with issue of 8th. forest vegetation stage in natural forest area 13 – Šumava. It describes klimatic and stational conditions of stations, present and climax associations from the perspective of different classification systems. The article also explains the options and methods of functional diagnostics source of objective information this associations with the first measured outputs of the study area.
The characteristic of 8th forest vegetation stage and present possibilities of its evaluace (assess) with functional diagnostics
Keywords: vegetační stupeň; společenstvo; funkční diagnostika; metody měření; vegatation stage; association; functional diagnostics; methods of measurement