Posouzení seizmické odolnosti navrhnuté potrubní trasy - Čapičík, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Cieľom tejto práce je posúdenie vybranej potrubnej trasy z hľadiska seizmicity. V prvej časti práce podávame prehľad súčasných metód používaných pre seizmickú analýzu v jadrových elektrárňach. V ďalšej časti sa venujeme postupu výpočtu zadanej potrubnej trasy pomocou ekvivalentnej statickej metódy v konečnoprvkovom systéme Ansys 13. Pomocou výsledkov sme vybrali najnepriaznivejšie zaťažovacie stavy. Na ich základe boli stanovené bezpečnostné koeficienty a HCLPFMO34 parameter. Na konci sú porovnané najnepriaznivejšie výsledky pomocou objemového riešenia a analytického prútového modelu v programovom prostredí Mathematica 8.

The main goal of this thesis is seismic analysis and evaluation of given pipe line. In the first part we offer an overview of the modern seismic analysis methods utilized in nuclear power plants. In the following part we discuss the process of calculating of an assigned pipe line by means of equivalent static method in FEM Software Ansys 13. Based on the outcome we picked the least favourable load cases, which provided input data for determination of coefficients of safety and HCLPFMO34. Finally, the least favourable results are compared using the volume-solution and the analytical beam model in the Mathematica 8 software.
Seismic resistance of the proposed pipeline route
Keywords: seizmicita; bezpečnosť; jadrová elektráreň; ekvivalentná statická metóda; potrubie; seismicity; safety; nuclear power plant; equivalent static method; piping line