A New Approach to LL and LR Parsing - Martiček, Štefan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Cílem této práce je vytvořit nový efektivní způsob syntaktické analýzy propojením LL a LR přístupů. Pro demonstrační účely je zhotoven nový programovací jazyk podle vzoru programovacího jazyka PHP. Tento jazyk je rozdělen na části, kde pro každou část je použita ta nejvhodnejší ze zmíněných metod. Jednotlivé metody jsou zde podrobněji popsané v kontextu dvou typů přístupů. Jedním z nich je syntaktická analýza shora dolů a tím druhým opačná verze, syntaktická analýza zdola nahoru. Pro každou separovanou část je vytvořen samostatný syntaktický analyzátor. Táto práce poskytuje kompletní teoretický základ k sestrojení všech zde použitých syntaktických analyzátorů a rozkladových tabulek. Nakonec jsou sestrojené analyzátory společne propojeny, což je úspěšné zakončení praktické demonstrace naší metody. V závěru jsou diskutovány dosažené výsledky práce jako efektivnejší druh syntaktické analýzy, modularita přístupu a podobně. Je zde také diskutovaná použitelnost navržené metody za účelem zefektivnení vývoje a rychlosti překladu. Jako poslední jsou uvedeny náměty pro další výzkum v této oblasti.

The aim of this thesis is to create a new effective parsing method via connection of LL and LR approaches. For demonstration purpose is made a new programming language according to the pattern of PHP. The language is separated into the sections and for constituent sections is chosen the most appropriate from the mentioned methods. For every section is created its own syntax analyser. The thesis provides a complete theoretical basis to construct every syntax analyser that has been used here. Finally, the syntax analysers are connected together and new method is practically presented. In conclusion, contributions of this work are discussed, such as the faster parser or the improved development. It also discusses usability of the designed method and suggestions for the next possible research in this area.
A New Approach to LL and LR Parsing
Keywords: LL-parser; LR-parser; bezkontextová gramatika; Panic-mode zotavení z chyb; Phrase-level zotavení z chyb; spojení syntaktických analyzátorů; LL-parser; LR-parser; context-free grammar; Panic-mode error recovery; Phrase-level error recovery; connection of syntax analysers