Pyrolytický grafit - Chýlková, Adéla (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Smyslem této bakalářské práce bylo sepsání literární rešerše shrnující poznatky o materiálech na bázi uhlíku, experimentální stanovení teplotní roztažnosti a termováhy vzorků různých typů grafitu a vyhodnocení naměřených dat. Rešeršní část práce popisuje většinu současně známých druhů uhlíkatých materiálů, přičemž byl kladen důraz zejména na charakteristiku pyrolytického grafitu. Druhá část práce je zaměřena na experimentální stanovení teplotní roztažnosti a termováhy na vybraných vzorcích grafitu (přírodní, expandovaný, lisovaný expandovaný a pyrolytický grafit). K řešení tohoto úkolu bylo použito metody dilatometrické analýzy a termogravimetrie. Závěrem byla data měření zpracována do grafů a příslušných tabulek, ze kterých byly odvozeny patřičné závěry.

The purpose of this bachelor thesis was to write a literature search summarizing knowledge about carbon-based materials and experimental determination of thermal expansion and thermal balance of samples of various types of graphite and evaluation of measured data. The research part of the work describes most of the currently known types of carbonaceous materials, with a more thorough study of pyrolytic graphite. The whole next chapter was devoted to a more thorough study of pyrolytic graphite. The second part of the thesis is focused on the experimental determination of thermal expansion and thermal balance on selected graphite samples (natural, expanded, pressed expanded and pyrolytic graphite). We used dilatometric analysis and thermogravimetry to solve this task. Finally, the measurement data were processed into graphs and relevant tables and conclusions were deduced.
Pyrolytic graphite
Keywords: Uhlík; pyrolytický grafit; dilatometrie; termogravimetrie; lisovaný expandovaný grafit; Carbon; pyrolytic graphite; dilatometry; thermogravimetry; pressed expanded graphite