Generování backendu aplikace z UML modelu - Klikar, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2012)
Cílem této bakalářské práce je navrhnout a implementovat nástroj umožňující obousměrnou synchronizaci UML diagramu tříd a backendu aplikace kdykoliv v průběhu tvorby aplikace. Práce s UML modelem je umožněna pomocí standardizovaného XMI formátu. Backend aplikace je vytvořen a spravován prostřednictvím webového rámce Django. Pro čtení a zápis programového kódu Djanga je využit syntaktický analyzátor abstraktních syntaktických stromů.

The aim of this bachelor's thesis is to design and implement a tool that allows bi-directional synchronization between a UML class diagram and an application backend whenever during application development. Working with the UML model is made possible by using a standardized XMI format. The application backend is created and managed through a web framework Django. To read and write Django program code, the tool uses abstract syntax tree parser.
Application Backend Generation from a UML Model
Keywords: Backend; administrace; webový rámec Django; UML diagram tříd; XMI; PySide; abstraktní syntaktický strom; ElementTree; generování kódu; synchronizace.; Backend; administration; web framework Django; UML class diagram; XMI; PySide; abstract syntax tree; ElementTree; code generation; synchronization.