Druhy poškozování materiálů - I - Turková, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Materiál zařízení výrobních jednotek je postupně poškozován. Cílem této bakalářské práce je popis mechanizmu některých nejčastějších druhů poškozování materiálu v procesním průmyslu, jejich způsob posuzování zkušebními stroji a teoretickými vztahy pro potřebnou veličinu a znázornění vybraných druhů poškozování materiálů grafem, ilustrační fotografií nebo nákresem. V předkládané práci jde v první části o poškozování při vysokocyklové únavě, kde jsou vysvětleny i základní charakteristiky únavového a cyklického zatěžování. Druhá část práce uvádí poškozování tečením za zvýšených teplot a poslední, třetí část, poškozování korozí, což je nejznámějším druhem poškozováním materiálů.

The material of production units it subsequently damified. The aim of this Bachelor’s Thesis is the description of way of some most frequent material defects in the process industry, the way of their judging by laboratory engines and by theoretical relations for the needed magnitude. This thesis shall show the presentation of material damages via diagram, illustrative photo and drawing. The first part of introduced thesis concerns the hyper cycling fatigue and explains basic characteristics of fatigue and cycle loading. The second part introduces the waste by high temperature flowing. The third part explains the waste by corrosion, which is the well known way of material damage.
Kinds of materials damage - I
Keywords: Vysokocyklová únava; tečení za zvýšených teplot; koroze; Hyper cycling fatigue; high temperature flowing; corrosion