Interaktivní editor 3D terénu - Hulva, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Cílem této práce je navrhnout a implementovat interaktivní editor 3D terénu. Program by měl být schopen vytvořit 3D model terénu ze vstupních dat, zobrazit jej a umožnit volný pohyb v zobrazené scéně. Uživatelům by měly být poskytnuty nástroje pro úpravu výškových map a povrchových textur. Mělo by být také umožněno načítání modelů objektů, jako jsou budovy nebo vegetace, a jejich umístění na vybrané pozice v terénu.

The purpose of this work is to design and implement an interactive 3D terrain editor. The application should be able to create three-dimensional model of a terrain from input data, display it and allow free movement in displayed scene. Users should be provided with tools for editing heightmaps and surface textures. There should be option to load models of objects, like buildings or vegetation and place them on chosen locations.
Interactive 3D Terrain Editor
Keywords: Počítačová grafika; editor; terén; textury; výšková mapa; OpenGL; generování výškových map; COLLADA; Computer graphics; editor; terrain; textures; heightmap; OpenGL; heightmap generating; COLLADA