Zajištění QoS v bezdrátových sítích - Dvořák, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Bakalářská práce pojednává o bezdrátových sítích WiFi, popisuje základní standardy a jejich doplňky. Práce je rozdělena na 2 části – teoretickou a praktickou. První část je věnována teoretickému popisu nejznámějších standardů IEEE 802.11 a detailnímu popisu standardu 802.11e. Druhá část práce se zabývá návrhem a vlivem služby Wireless Multimedia v bezdrátové síti jak v reálném prostředí, tak i v simulačním programu Opnet Modeler. V závěru jsou shrnuty a popsány získané výsledky měření.

The bachelor´s work deals with wireless network WiFi and describes basic standards and their supplements. This work is divided into two parts - theoretical and practical. The first part of the work is applied to theoretic description of the best known standards IEEE 802.11 and detailed description of standard 802.11e. The second part of the work takes an interest in proposal and influence of service Wireless Multimedia in wireless network both in real world and in simulation program Opnet Modeler. Obtained results of the measurement are described and summarized in the conclusion.
QoS assurance in wireless networks
Keywords: WiFi; 802.11e; QoS; WMM; OPNET Modeler; VoIP; WiFi; 802.11e; QoS; WMM; OPNET Modeler; VoIP