Hodnocení řezivosti nástroje při obrábění - Kolomý, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Tato bakalářská práce je zaměřena na testování řezivosti nástrojů v podmínkách přerušovaného řezu a na problematiku přerušovaného soustružení. V experimentální části je testována řezivost vyměnitelných břitových destiček z kubického nitridu bóru a řezné keramiky v podmínkách přerušovaného čelního soustružení. Vzniklé opotřebení a tvary vzniklých třísek jsou analyzovány. Výstupem práce je zpracování naměřených hodnot a jejich vzájemné porovnání.

This bachelor thesis focuses on cutting performace during intterupted cutting conditions and on the problems of intermittent turning. There is tested cutting performace of indexable inserts from cubic boron nitride and ceramic during interrupted face turning in experimental part. Tools wear and shape of chips are analyzed. The output of this work is data processing and their comparison.
On the evaluation of cutting performance when machining
Keywords: Řezivost nástroje; opotřebení nástroje; přerušovaný řez; soustružení; tříska.; Tool cutting performance; tool wear; interrupted cut; turning; chip.