Jak žít - Šranko, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2025)
Tato práce zkoumá možnosti bytové výstavby na parcele na ulici Hlinky v Brně na Žlutém kopci. Pro danou parcelu na Hlinkách již existuje developerský záměr spočívající v bytovém domě obsahujícím 35 bytových jednotek. Tento projekt by měl dosáhnout obdobného počtu bytů, avšak s přívětivějším uspořádáním, než je developerský blok. Prozkoumání možností nových návazností ať už v rámci interiéru, exteriéru, nebo vzájemně. Inspiruji se Kamennou čtvrtí na protějším Červeném kopci. Spontánní výstavbou zde vznikla dobře fungující organická uliční síť s příjemnou atmosférou a živou ulicí.

This thesis explores the possibilities of residential construction on a plot on Hlinky Street in Brno, Žlutý Kopec. There is already a development plan for this plot consisting of a residential building containing 35 residential units. This project should achieve a similar number of units,with a more welcoming layout than the development block. Exploring the possibility of new connections either in interior, exterior, or mutually. The inspiration is the Kamenná Čtvrť on the opposite Červený kopec. Spontaneous construction has created a well-functioning organic street network with a pleasant atmosphere and living street.
How to Live
Keywords: Brno; Hlinky; bydlení; městské bydlení; development; alternativa; členitost; terén; svah; Raumplan; scéna; divadelní představení; podlážky; Brno; Hlinky; housing; urban housing; development; alternative; fragmentation; terrain; slope; Raumplan; scene; performance; floor