Získávání znalostí z obchodních procesů - Skácel, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Tato diplomová práce objasňuje disciplínu získávání znalostí z obchodních procesů. Je zde ukázán princip dolování. Značná část tématiky je věnována problémům při objevování procesu. Dále se práce věnuje analýze konkrétního výrobního procesu, na jejímž základě jsou navrženy tři dolovací metody, které se snaží zjistit nedostatky v procesu. První objevuje výrobní proces a vykresluje jej do grafu. Druhá metoda využívá simulátor produkční historie k získání produktů, které pravděpodobně způsobily opoždění výrobního procesu. Z~takto získaných dat se poté dolují frekventované množiny. Třetí metoda se snaží predikovat čas zpracování produktu na vybraném pracovišti pomocí asociačních pravidel. Poslední dvě zmíněné metody využívají algoritmus Frequent Pattern Growth. Získané znalosti z této práce umožňují zefektivnit výrobní proces a lépe plánovat samotnou výrobu.

This thesis explains business process mining and it's principles. A substantial part is devoted to the problems of process discovery. Further, based on the analysis of specific manufacturing process are proposed three methods that are trying to identify shortcomings in the process. First discovers the manufacturing process and renders it into a graph. The second method uses simulator of production history to obtain products that may caused delays in the process. Acquired data are used to mine frequent itemsets. The third method tries to predict processing time on the selected workplace using asociation rules. Last two mentioned methods employ an algorithm Frequent Pattern Growth. The knowledge obtained from this thesis improve efficiency of the manufacturing process and enables better production planning.
Business Process Mining
Keywords: Obchodní proces; dolování procesů; Frequent Pattern Growth; frekventované množiny; simulace produkční historie; klasifikace; asociační pravidla.; Business process; process mining; Frequent Pattern Growth; frequent itemsets; simulation of production history; clasification; association rules.