Studium chování jaderného reaktoru chlazeného tekutými solemi - Kostečka, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Diplomová práce se zaobírá studiem chování jaderných reaktorů chlazenými tekutými solemi a aplikací tekutých solí pro IV. Generaci jaderných reaktorů. Pro použití tekuté soli je koncept struktury nynějších jaderných reaktorů nutné pozměnit. Objevují se i nové možnosti využití nového paliva v kapaném skupenství. Každá sloučenina soli či jejich soubor je originální svými vlastnostmi. Proto je nutné zvážit vhodnou sloučeninu pro užívané účely. Tyto body jsou zpracovány v teoretické části. Diplomová práce zkoumá především chloridové soli, se kterými není mnoho zkušeností. Praktická část sleduje a ověřuje jaderné vlastnosti chloridových solí, v našem případě se jedná o chloridovou sloučeninu chloridu sodného v pevném skupenství. Mimo experimentální měření je použit i simulační program MCNP.

The master ‘s thesis deals with the studying behavior of nuclear reactors cooled by liquid salts and with application of liquid salts for IV. Generation of nuclear reactors. For the use of liquid salts, it’s necessary to change the concept of the structure of nuclear reactors. There are new ways to use new fuel in a liquid state. Each salt compound or a set thereof is original in its nature. Therefore, it is necessary to consider a suitable compound for the purposes employed. These points are discussed in the theoretical part. The thesis examines particularly chloride salts, with which there is not much experience. The practical part monitors and verifies the nuclear properties of chloride salts, in our case it is a solid-state chloride sodium chloride’s compound. In addition to the experimental measurement, the MCNP simulation program is used also.
Reseach of Molten Salt Cooled Nuclear Reactor Behavior
Keywords: Roztavené soli; IV. Generace jaderných reaktorů; MSR; fluoridový soli; chloridový soli.; Molten salt; IV. Generation of a nuclear reactor; MSR; fluoride’s salt; chloride’s salt.