Analýza využití funkce breaker/limiter u odběrných míst nízkého napětí - Bajánková, Denisa (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Diplomová práce umožňuje nahlédnout do problematiky dálkového omezování a odpojování odběrných míst distribučních společností. Dálkově nebo lokálně odpojit nebo připojit odběrné místo umožňuje funkce breaker. K automatickému odpojování odběrného místa lze použít funkci limiter. Vzhledem k předpokládanému zavedení smart meterů v ČR v budoucnu obsahuje tato práce ucelený popis funkce breaker/limiter s navrhnutými možnostmi využití v podmínkách ČR. Práce se zabývá současným využitím funkce breaker/limiter v ČR a v ostatních zemích. Uvádí pilotní projekty zavádění smart meterů, na základě kterých je zpracována analýza použití funkce breaker/limiter v jednotlivých zemích. Zaměřuje se na technické řešení breaker/limiter. Popisuje možnosti zapojení breakeru, možnosti nastavení limiteru, způsob připojení/odpojení odběrného místa a konkrétní možnosti ovládání breakeru. Dále se práce zabývá způsoby aktivace breakeru zákazníkem a definuje, v jakých případech je v současné době možné omezit a přerušit dodávku elektřiny v ČR. Hlavní částí práce je popis konkrétních možností využití funkce breaker/limiter v podmínkách ČR. Možnosti jsou navrhnuté s ohledem na používání funkce v ostatních zemích a na možnosti omezení nebo přerušení dodávky elektřiny PDS podle EZ. Každá možnost využití je analyzována při implementaci funkce breaker nebo funkce breaker/limiter. Jsou definovány přínosy pro distributora a pro odběratele. Jednotlivé navrhnuté možnosti využití jsou zhodnoceny z hlediska využitelnosti v ČR a z hlediska platné legislativy. Výsledkem práce je celkový souhrn informací o funkci breaker/limiter, která je jednou z nových vlastností v rámci zavádění smart meteringu. Implementace funkce a využití možností, které jsou popsány v diplomové práci, je závislé na rozhodnutí jednotlivých PDS.

The diploma thesis provides an insight into the remote control and disconnection of DSO supply points phenomenon. The remote or local disconnection/connection of supply point is allowed by the breaker function. The automatic disconnection of supply point is enabled by the limiter function. Due to the anticipated implementation of smart meters in the Czech Republic in the future, this work contains the comprehensive description of breaker/limiter function with proposed possibilities of use in the Czech Republic. The thesis deals with the current breaker/limiter function use in the Czech Republic and in other countries. It introduces the smart meter installation in pilot projects to analyze the breaker/limiter function use in other countries. The thesis is focused on the technical solution of breaker/limiter. Moreover, it describes the ways of connecting the breaker, settting the limiter, connecting/disconnecting a supply point and breaker operation. Further, the thesis introduces the ways of activating the breaker by a customer and defines in which cases it is possible to limit and interrupt the electricity supply in the Czech Republic currently. The main aim of thesis is to describe the specific possibilities of breaker/limiter function use in the Czech Republic. With regard to the function use in other countries and the limiting or interrupting the electricity supply by DSO according to energy law, the possibilities of use are proposed. Each possibility of use is analyzed when implementing the breaker function or the breaker/limiter function. The benefits are defined for a DSO and for a customer. The proposed uses are evaluated in terms of applicability and valid legislation in the Czech Republic. The result of this work is the summary of information about breaker/limiter function which is one of the new features in the implementation of smart metering. The function installation and the implementation of possibilities described in the thesis depends on the DSO decision.
Analyses of the breaker/limiter functions for low voltage supply points
Keywords: breaker; limiter; dálkové odpojování; smart meter; smart grid; smart metering; automatické odpojování; odběrné místo; breaker; limiter; remote disconnection; smart meter; smart grid; smart metering; automatic disconnetion; supply point