Design systému kontejnerů pro tříděný odpad - Vostrikova, Daria (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Jedním z kroků v procesu recyklace odpadu je separovaný sběr. K tomuto účelu slouží kontejnery na tříděný odpad. Tato diplomová práce se zabývala novým pojetím vzhledu nádob s předpokladem vytvořit originální a kompaktní řešení pro města. Finálním řešením je sestava kontejnerů, kde je nosnou myšlenkou princip stavebnice. Inovativním prvkem řešení je také možnost vybírat jednotlivá provedení místa vhozu odpadu, čímž vzniká variabilita a přizpůsobivost k danému prostředí. Výsledkem je návrh, který respektuje funkční, echnologické, ergonomické a estetické zákonitosti.

Separated waste collection is one step in the recycling process. For this purpose, containers for recycling are used. This thesis investigates the new concept of containers design towards creating an original and compact solution for cities. The final solution is a set of containers where the key idea is based on the principle of building blocks. Another innovative feature of the design solution is the possibility to choose opening configurations. It provides variability along with adapting to surrounding area. The result is a design concept hat has effectively fulfilled functional, technological, ergonomic and aesthetic needs.
Design of Sorting Waste Containers System
Keywords: Tříděný odpad; kontejner; nádoba; recyklace; nakládaní s odpady; separovaný sběr; design; koncept; Separated waste; containers; trash bin; recycling; waste managment; separate collection; design; concept.