Vliv polohy těla na rychlost pulzové vlny v horní končetině - Sakmárová, Klára (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Táto práca je venovaná tematike rýchlosti pulzovej vlny v hornej končatine na základe zmien polohy tela. V práci je zahrnutá literárna rešerš zo spomenutej oblasti, kde sa sústreďuje hlavne na kardiovaskulárny systém ako celok, na pulzovú vlnu, jej šírenie v ľudskom tele, klinický význam pulzovej vlny a faktory, ktoré ju ovplyvňujú. Vyšetrenie pulzovej vlny sa v súčasnosti stalo dôležitou súčasťou predklinickej diagnostiky aterosklerózy či arteriálnej tuhosti. Vyšetrovanie rýchlosti pulzovej vlny ako aj vyšetrovanie cievneho riečiska v rámci včasnej diagnostiky je veľmi žiaduce na stratifikáciu kardiovaskulárnych ochorení a následnej úmrtnosti. V tejto práci budeme vyhodnocovať rýchlosť pulzovej vlny na základe časovej vzdialenosti medzi kmitom R na EKG a priechodom pulzovej vlny pod tlakovým senzorom umiestneným na prste ruky. V prostredí MATLAB je zhotovené programové riešenie vybraných postupov na rozmeranie EKG a záznamu krvného tlaku tep po tepe. Namerané hodnoty na skupine dobrovoľníkov sú štatisticky spracované a následne diskutované.

This thesis is devoted to the topic of pulse wave velocity in the upper limb based on changes in body position. The work includes a literature search from the mentioned area, where it focuses mainly on the cardiovascular system, the pulse wave, its propagation in the human body, the clinical significance of the pulse wave and the factors that affect it. Pulse wave examination has now become an important part of the preclinical diagnosis of atherosclerosis or arterial stiffness. Examination of the pulse wave velocity as well as examination of the vascular system as part of early diagnosis is highly desirable for the stratification of cardiovascular diseases and subsequent mortality. In this work we will evaluate the speed of the pulse wave based on the time distance between the oscillation R on the ECG and the passage of the pulse wave under the pressure sensor located on the finger. In the MATLAB, a software solution of selected procedures for ECG measurement and blood pressure recording heart rate after heart rate is made. The measured values on a group of volunteers are statistically processed and subsequently discussed.
Influence of postural change to the pulse wave velocity in the upper limb
Keywords: EKG; detekcia QRS; kardiovaskulárny systém; krvný tlak; MATLAB; pulzová vlna; rýchlosť šírenia pulzovej vlny; ECG; detection QRS; cardiovascular system; blood pressure; MATLAB; pulse wave; pulse wave velocity