Posouzení vlivu vzdálenosti od státní hranice na obvyklou cenu vybraných rodinných domů v lokalitě Orlických hor a Podorlicka. - Náglová, Martina (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2014)
Cílem této diplomové práce je posouzení, do jaké míry je cena obvyklá ovlivněna vzdáleností od státní hranice, a to u vybraných rodinných domů v lokalitě Orlických hor a Podorlicka. Dále bude zjištěno, jakým podílem se na ceně administrativní uplatňuje vybraný aspekt „zaměstnanosti“. Teoretická část se věnuje a současně vysvětluje základní pojmy týkající se oblasti oceňování nemovitých věcí, především rodinných domů. Dále jsou popsány nejpoužívanější metody, které slouží k oceňování pozemků a nemovitých věcí. Praktická část je zaměřena na popis a ocenění 5 rodinných domů pomocí nákladového a porovnávacího způsobu podle vyhlášky a porovnávacího způsobu nevyhláškového. Součástí je i ocenění pozemků, které tvoří s rodinnými domy jednotný funkční celek. Získané ceny jsou přepočteny na ceny jednotkové a vyhodnoceny.

The aim of this thesis is the assessment to what extent is standard price influenced by the distance from the border, specifically for the selected family houses in the location of Orlicke hory and Podorlicko. It will also be determined what proportion of the administrative price applies to selected aspect of „employment“. The theoretical part deals with and explains the basic concepts concerning the real estate evaluation, particulary family houses. The following describes the most commonly used methods that are used for lands and real estate evaluation. The practical part is focused on the description and valuation of five family houses using the comparative method acoording to the regulation and comparative non-regulation method. There are also valuation of land that make up the family houses single functional unit. This prices are recalculated to unit prices and evaluated.
Assessment of the Impact of the Border Distance on the Standard Prices of Selected Detached Houses in the Location of Orlické hory and Podorlicko.
Keywords: Oceňování nemovitých věcí; rodinný dům; tržní cena; pozemek; nákladový a porovnávací způsob vyhláškový; porovnávací metoda nevyhlášková.; Real estate evaluation; family house; market price; land; cost and comparative method acoording to the regulation; comparative non-regulation method.