Vyrovnání provozních dat v energetických procesech - Nováček, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Tato práce řeší problematiku vyrovnávání naměřených dat. Cílem této práce bylo vyrovnání naměřených veličin z elektrického bubnového sušiče prádla, tak aby vyhovovaly exaktně sestavenému matematickému modelu sušení. K řešení byla použita, při nelineárním vyrovnávání dat, podmíněna nelineární optimalizace. Celý výpočet je zpracován v prostření programu MATLAB a výstupem jsou grafy výsledných vyrovnaných veličin měřených na sušiči. Jmenovitě se jedná o vstupní a výstupní teplotu a relativní vlhkost, diferenciální tlak ve spalinovodu pro odvod vlhkého vzduchu z laboratoře, hmotnost sušeného prádla, atmosférického tlaku a elektrického příkonu. Dosažené řešení lze charakterizovat vyrovnaným množstvím odpařené vody. Hmotnost vlhkého resp. suchého prádla je 27,7 kg resp. 17,7 kg. Vypočtené množství odpařené vody z naměřených dat je ale téměř 18,8 kg. Při využití vyrovnaných dat je tato hodnota již 9,7 kg. Výsledkem této práce byla snaha o přiblížení naměřených dat k více reálnějším hodnotám.

This thesis is focused on problem data reconciliation of measurements. The objective of this thesis was reconciled measured value from electric drum dryer to suit exactly to the mathematical model of drying. For solution was used nonlinear data reconciliation with constrained nonlinear optimization. The entire calculation is processed in programme MATLAB and outputs are graphs of reconciled values of measurement on dryer such as inlet and outlet temperature and humidity, differential pressure of exhaust moisture air, weight of laundry, atmospheric pressure and electric supply. Achieved solution can by characterized by an amount of evaporated water. Weight of wet and dry laundry are 27,7 kg a 17,7 kg. The calculated amount of evaporated water from measurements was almost 18,8 kg. With reconciled measurements it was 9,7 kg. Goals of the thesis were found more realistic values.
Data reconciliation of energy processes
Keywords: Validace dat; vyrovnávání dat; detekce hrubé chyby; náhodná chyba; hrubá chyba; naměřené hodnoty; vyrovnané hodnoty; sušení; sušič; vlhký vzduch; Data validation; data reconciliation; gross error detection; random error; gross error; measured value; reconciled value; drying; dryer; moist air