Porovnání technologií pro objektově relační mapování - Fatrdla, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2010)
Diplomová práce se zabývá současnými technologiemi pro objektově relační mapování (ORM) v jazyce Java. Stručně se věnuje i konkurenčním technikám perzistence objektů v souborech, objektových a objektově-relačních databázích. Hlavním pilířem práce je však perzistence objektů v relačních databázích pomocí rámců pro ORM. Práce začíná studiem obecných postupů a problémů, které tyto rámce musí řešit. Dále jsou zde vybrány konkrétní ORM rámce a ty jsou podrobněji rozebrány a demonstrovány na ukázkové aplikaci. Součástí práce je podrobný popis problémů, se kterými jsem se při jejich implementaci setkal. V závěru práce dochází k ohodnocení a srovnání jednotlivých rámců.

Diploma thesis deals with the contemporary object-relational mapping (ORM) technologies for Java. It briefly describes also competing technologies for persisting objects in files, object and object-relational databases. However main part of the thesis is the persistence of objects in relational databases using ORM frameworks. The work begins with studying general methods and issues, that these frameworks have to solve. Next, it chooses and deeply describes some ORM frameworks. They are later demonstrated on the demo application. In the following part there is a description of the problems I have been facing during the implementation of the persistence using these frameworks. Finally, there is an evaluation and a comparison of these frameworks.
Comparison of Technologies for Object-Relational Mapping
Keywords: ORM; objektově relační mapování; JPA; JDO; Hibernate; iBatis; POJO; Java; databáze; DAO; Spring; diagram tříd; databázové schéma; diagram případů použití; ORM; object-relational mapping; JPA; JDO; Hibernate; iBatis; POJO; Java; database; DAO; Spring; class diagram; database schema; use-case diagram