Vývoj kosmetických emulzí s přídavkem extraktu z konopí - Baranová, Barbora (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2023)
Rastlina konopa obsahuje mnoho biologicky významných látok, ktoré sú využívané v potravinárskom, farmaceutickom a kozmetickom priemysle. Extrakty a oleje z konopy sa čoraz viac využívajú v kozmetickom priemysle vďaka obsahu antioxidačných a antimikrobiálnych látok. Táto bakalárska práca sa zaoberala charakterizáciou konopných extraktov a ich využitím pri tvorbe hydratačného pleťového krému, stabilitou a posúdením účinkov tohto krému. V teoretickej časti boli diskutované jednotlivé konopné frakcie, ich zloženie a využitie v kozmetickom priemysle. V rámci experimentálnej časti bol spektrofotometricky analyzovaný obsah fenolických látok, flavonoidov, chlorofylov a antioxidačných látok v konopných extraktoch získaných extrakciou pomocou etanolu a tetrafluoretanu. Metódami HPLC a TLC bol posúdený obsah kanabinoidov. Najlepšie charakteristiky preukázali etanolové extrakty odrôd Santhica a Fibror, preto boli využité pri tvorbe pleťovej emulzie a bola testovaná jej stabilita odstredivým a záťažovým testom. Pleťový krém bol tvorený čisto prírodnými látkami, ktoré sú bezpečné, šetrné k životnému prostrediu a efektívne. Výsledný finálny produkt preukázal stabilitu približne po dobu ôsmich mesiacov a bol testovaný užívateľmi. Spätná väzba od používateľov potvrdila potenciál tohto produktu, pretože 70 % označilo, že mali hydratovanejšiu a ukľudnenejšiu pokožku. Vývoj prírodného hydratačného krému na tvár s výťažkom z konopy poskytuje bezpečnejšiu a efektívnejšiu alternatívu k syntetickej kozmetike a rieši rastúci dopyt po udržateľných a ekologických možnostiach starostlivosti o pleť.

The hemp plant contains many biologically significant substances that are used in the food, pharmaceutical and cosmetic industries. Hemp extracts and oils are increasingly used in the cosmetics industry due to their antioxidant and antimicrobial activity. This bachelor's thesis deals with the characterization of hemp extracts and their use in the creation formulation of a moisturizing skin cream, the stability and assessment of the effects of this cream. In the theoretical part, individual hemp fractions, their composition and use in the cosmetics industry were discussed. As part of the experimental, the content of phenolic substances, flavonoids, chlorophylls and antioxidants in hemp extracts obtained by extraction using ethanol and tetrafluoroethane was analyzed spectrophotometrically. The content of cannabinoids was assessed by HPLC and TLC methods. The best characteristics were demonstrated by the ethanolic extracts of the Santhica and Fibror varieties, therefore they were used in the creation of a skin emulsion and its stability was tested by centrifugal and stress test. The skin cream was created with purely natural substances that are safe, environmentally friendly and effective. The resulting final product has demonstrated stability for approximately eight months and has been tested by volunteers. Their feedback confirmed the product's potential, with 70% reporting more hydrated and soothed skin. The development of a natural facial moisturizer with hemp extract provides a safer and more effective alternative to synthetic cosmetics and addresses the growing demand for sustainable and eco-friendly skin care options.
Development of cosmetics emulsions with hemp extract
Keywords: Technická konopa; kanabinoidy; prírodné emulgátory; účinky na pleť; Technical hemp; cannabinoids; natural emulsifiers; skin effects