Zavěšený most přes řeku Moravu - Damek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Tato práce se zabývá návrhem mostu pro pěší a cyklistickou dopravu přes řeku Moravu ve městě Olomouc. V rámci diplomové práce byly navrženy 3 varianty konstrukcí. Zavěšená konstrukce s páteřním nosníkem z předpjatého betonu byla vybrána jako nejvhodnější a dále rozpracována. Byl proveden statický výpočet předpjaté mostovky a železobetonového pylonu a byly stanoveny vlastní frekvence a tvary konstrukce. Vnitřní síly byly stanoveny pomocí programu SCIA Engineer se zavedením nelinearit do výpočtu. Výpočet byl proveden podle platných předpisů a norem.

The subject of this master thesis is a design of a bridge for pedestrians and cyclists across the river Morava in Olomouc. Within the scope of thesis there are 3 studies of bridges. Cable-stayed bridge with prestressed spine beam was found appropriate and further calculations were assessed. Static calculations of prestressed spine deck and reinforced concrete pylon were made. Eigen frequencies and modes of construction were obtained. Internal forces were provided by SCIA Engineer with effect of non-linear parameters. Calculations were made according to valid standards and regulations.
Cable-stayed bridge across the River Morava
Keywords: Most pro pěší a cyklisty; zavěšená konstrukce; páteřní nosník; pylon; Bridge for pedestrians and cyclists; cable-stayed bridge; spine beam; pylon