Masokombinát - Majtán, Marián (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Diplomová práca je plne zameraná na spracovanie projektovej a sprievodnej dokumentácie objektu Mäsokombinátu, zároveň rieši obytné zázemie zamestnancov tejto prevádzky. Objekt pozostáva z dvoch hlavných častí: Výrobná – je ďalej členená podľa požiadaviek plynúcich z charakteru využitia a postupnosti prác a činností, na ktoré je objekt určený. Druhá časť je obytná, riešená formou ubytovacích jednotiek v 2. až 4.NP so spoločnými hygienickými priestormi pre každé poschodie. Priamou inšpiráciou pre toto riešenie boli napríklad mäsokombináty v Škandinávii, kde v niektorých prípadoch kvôli geografickej izolácii nie je možné, aby zamestnanci denne dochádzali do práce z miesta svojho bydliska. Budova je vystavaná stavebným systémom HELUZ, obvodové murivo je tepelno-izolačné a nevyžaduje dodatočný zatepľovací systém. Budova je nepodpivničená, založená na základových pásoch z prostého betónu. Strecha objektu je plochá, časť zastrešenia riešený ako extenzívna zelená strecha. Tepelné izolácie zabezpečené systémom Isover. Súčasťou objektu je i spevnená pojazdná asfaltová plocha slúžiaca pre dopravu tovaru a výrobkov.

The diploma thesis is focused on project documentation of Meat packing plant. Along with meat processing the documentation solve question of accomodation for employees. Building consists of two main sections: The processing – it is structured under requierements of meat packing industry. Second one is residential part set in 2nd, 3rd and 4th floor. Main inspiration for design are meat packing plants in Scandinavian countries, where is often need to provide accomodation to employess because of disadvantageous geographic locality. Building is built of Heluz building system, perimeter walls consists of insulation filled blocks. Building is without basement and it is based on footings of plaint. The roof is flat, partially designed as extensive green roof. Isover system is used to thermal insulation. A part of object is also asphalted plain for transport goods to and from the meat packing plant.
Meatpacking plant
Keywords: Mäsokombinát; Škandinávia; Polyfunkčný dom; Heluz Family; Heluz Miako; Isover; Plochá strecha; Zelená strecha; Meat packing plant; Scandinavia; Multifunctional building; Heluz Family; Heluz Miako; Isover; Flat roof; Extensive green roof