Příprava a charakterizace směsných materiálů na bázi huminových kyselin a komerčních sorbentů vody - Nováčková, Táňa (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2011)
Tato bakalářská práce je zaměřena na možnost využití hydrogelových forem směsných materiálů na bázi huminových kyselin a komerčních sorbetů vody. Na základě literární rešerše byly v experimentální části otestovány metody inkorporace huminových kyselin do komerčních sorbetů vody za různých podmínek a následně byly zkoumány jejich vlastnosti. Při jejich charakterizaci byla hlavní pozornost věnována stanovení obsahu vody a botnacích charakteristik. Příprava směsných materiálů byla směřována k využití jejich sorpčních schopností a možnosti řízeného uvolňování HK v zemědělství.

This bachelor’s thesis discusses an applicability of hydrogel forms-based composite materials of humic acids and commercial water sorbent. According to the literature review, methods of incorporation of humic acids into commercial sorbents of water under various conditions and the resulting materials were subsequently characterized. In the characterization, major attention was paid to the determination of the water content and the swelling characteristics. Preparation of the composite materials was directed to use their sorption abilities and ability to control the release of humic substances in agriculture.
Preparation and characterization of novel application forms of humic substances in combination with water sorbents
Keywords: botnání; hydrogely; superabsorbenty; huminové kyseliny; swelling; hydrogels; supersorbents; humic acids