Detekce živosti a identifikace dlaně - Kala, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2024)
Tato bakalářská práce je zaměřena na detekci živosti lidské ruky a její identifikaci z multispektrálních snímků. Hlavním cílem práce je rozpoznávání živé ruky a jejích falzifikátů na základě námi získaných informací, nález markantů pro identifikaci dlaně a jejich použití. V práci jsou popsány techniky na ořez zájmové oblasti, na extrakci charakteristických znaků z dlaně a následná detekce živosti a identifikace osoby. Úspěšnost detekce živosti dosáhla přes 90% a identifikace osob s mírou chybného přijetí (FAR) menší než 2% pro zvolené datové sady.

This bachelor's thesis is focused on the detection of liveness of the human hand and its identification from multispectral images. The main goal of the work is the recognition of a living hand and its forgeries based on the information we have obtained, the finding of minutiae for palm identification and their use. The work describes techniques for cropping the area of interest, extracting characteristic features from the palm, and subsequent detection of liveness and identification of the person. Liveness detection success reached over 90% and person identification with a False Acceptance Rate (FAR) of less than 2% for selected datasets.
Palm liveness detection and identification
Keywords: biometrie; dlaň; identifikace dlaně; světlo; kůže; detekce živosti; biometrics; palm; palm identification; light; skin; liveness detection