Vysokotlaký viskozimetr - Skalický, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá konstrukcí vysokotlakého kuličkového pádového viskozimetru pro měření reologických vlastností kapalin za extrémně vysokých tlaků v širokém rozsahu teplot. Konstrukční řešení vychází z obdobných zařízení popsaných v literatuře. Rychlost propadávajícího tělíska je měřena pomocí dvou optických senzorů. Zařízení umožňuje měření viskozity, hustoty a optické pozorování krystalizace kapaliny. V rámci diplomové práce byl vytvořen rozsáhlý program v prostředí Matlab pro vyhodnocování měření. Hotové zařízení se nachází v laboratoři Ústavu konstruování FSI VUT v Brně a slouží pro vědecko-výzkumnou a tvůrčí činnost.

The master´s thesis describes design of falling ball high pressure viscometer for measurements of rheological properties of liquids under high pressure and in the wide temperature range. The design is based on similar apparatuses, which are described in literature. The speed of falling sinker is measured by two optical senzors. Apparatus allows measuring of viscosity, density and optical observing structure of liquid. There was developed extensive program for the evaluation of measurement in Matlab. Apparatus is placed in the laboratory of the Institute of Machine and Industrial Design FME BUT and is used for research and creative activities.
High Pressure Viscometer
Keywords: pádový viskozimetr; viskozita; reologie; optické pozorování kapaliny; vysokotlaké zařízení; falling-body viscometer; viscosity; rheology; optical observing of liquids; high pressure apparatus