Implementace síťového protokolu do prostřední network simulator 2 - Janiga, Robin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato diplomová práce popisuje protokol pro systém hromadného sběru dat a jeho implementaci do prostředí Network simulator 2. Systém definuje dvě nové komunikační jednotky. Centrální jednotku CU a měřicí jednotku MU. Jednotky pak pracují podle pravidel definovaných komunikačním protokolem. Obsah této práce jsou následující. Na začátku je popsán simulační nástroj, konkrétně systém Ns-2 a nástroj pro vizualizaci simulačních výsledků, program NAM. Dále následuje popis navrženého komunikačního protokolu, jeho princip funkce, popis jednotek a komunikačních zpráv. Způsob komunikace mezi jednotkami. Především byl popsán multicast a jeho typy ASM a SSM. Jako doplnění byl popsán i unicastový princip komunikace. Dále následuje kapitola popisující způsob rozšíření simulátoru o vlastní protokol a podporu multicastové komunikace SSM. Přidání nového protokolu je reprezentováno naprogramováním agenta a aplikace a definici hlavičky nového protokolu. V této kapitole jsou také uvedeny nezbytné změny ve zdrojových souborech, nutné před rekompilací. Hlavním cílem této diplomové práce je vlastní implementace navrženého protokolu. V programovacím jazyce C++ byli vytvořeni dva agenti, kteří reprezentují centrální a měřicí jednotku. Tito agenti byli zkompilováni do simulátoru a pomocí jednoduchého skriptu byla otestována jejich funkčnost. Simulační skript definoval 200 MU a jednu jednotku CU. Závěr práce je věnován simulaci zatížení společné linky mezi centrální jednotkou a ,,přístupovým,, uzlem. Bylo zjišťováno zda použití kumulativního způsobu potvrzovaní šetří přenosové kapacity linky oproti běžnému způsobu potvrzování.

This thesis describes a protocol for the multiple data collection system and his implementation into Network Simulator 2 environment. The system defines two communication units. CU central unit and measuring unit MU. The units operate according to the rules defined by communication protocol. The content of this work is as follows. At the beginning is described the simulation tool, namely a system NS-2 and a tool for visualization of simulation results, the NAM. This is followed by a description of the proposed protocol, his principle of functions, units description and communication messages. The method of communication between units. Mainly was described the multicast and the types of multicast ASM and SSM. Additionally, was described the principle of unicast communication. This is followed by chapter describing methods of enlargement simulator. Adding an own protocol and support of multicast communication SSM. Adding a new protocol is represented by programming a new agent, a new application and a new protocol header definition. In this chapter are also described the necessary changes in the source files that are need to the recompilation. The main objective of this thesis is own implementation of the proposed protocol. In the programming language C++ were created two agents who represent a central and a measuring unit. These agents were compiled into a simulator and by using a simple script have been tested for functionality. The simulation script define MU 200 and one unit CU. Conclusion of work is devoted to simulation the load line between the central unit and "access" node. It was examined whether the use the method of cumulative acknowledgement saves the transmission capacity of line compared to normal method acknowledgement.
Implementation of network protocol into network simulator 2 environment
Keywords: implementace; síťový protokol; multicast; simulace; kumulativní potvrzení; implementation; network protocol; multicast; simulation; Cumulative Acknowledgement