Možnosti využití odpadní křemeliny - Jonešová, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2021)
Při výrobě filtrační křemeliny, vzniká tzv. odpadní křemelina. Jde o materiál se zcela specifickými vlastnostmi, který se v současnosti bez užitku ukládá zpět do vytěžených prostor. Z toho důvodu se tato bakalářská práce bude zabývat hledáním možností využití tohoto zajímavého materiálu. V rámci práce bude provedena analýza odpadní křemeliny a budou zjištěny chemické i fyzikální vlastnosti tohoto materiálu. V rámci samotného experimentu bude provedena a vyhodnocena sada kalcinačních testů s cílem zaměřit se na některé vlastnosti, které by mohly být procesem kalcinace výrazně navýšeny. Například by se mohlo jednat o pucolánovou aktivitu.

Waste diatomaceous earth is a by-product generated during a production of diatomaceous earth for filtration. It is a material with very specific properties, which has currently no use other than backfilling of mining areas. For this reason, this Bachelor thesis deals with exploration of potential utilization possibilities of this remarkable material. Analysis of the waste diatomaceous earth will be carried out, and the chemical and physical properties will be determined. During experimental part, a set of calcination tests will be carried out and evaluated with focus on properties of the waste diatomaceous earth, which could be significantly increased by the calcination process. For example, a pozzolanic activity could be significantly affected.
Possibilities of using waste diatomaceous earth
Keywords: Křemelina; odpadní křemelina; využívání sekundárních surovin.; Diatomaceous earth; waste diatomaceous earth; use of secondary raw materials.