Návrh parního kotle na spalování hnědého uhlí, parametry páry 235 t/h, 14 MPa, 540°C - Horák, Stanislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Cílem této diplomové práce je navrhnout kotel na spalování hnědého uhlí o výkonu 235 t/h. Práce je rozdělena do několika částí. Prvně jsou provedeny stechiometrické výpočty a výpočty entalpie vzduchu a spalin. Následuje výpočet tepelné bilance kotle, ztrát kotle a určení tepelné účinnosti kotle. Po navržení spalovací komory je proveden její tepelný výpočet. Následně jsou navrženy jednotlivé výhřevné plochy a na konci výpočtu se kontroluje celková tepelná bilance kotle. K výpočtu byla zhotovena výkresová dokumentace.

The aim of the work is to design a brown coal combustion boiler of 235 t/h output. The work is divided into several parts. First, stechiometric calculations and calculations enthalpy of air and flue gas are performed. It is calculated heat balance of the boiler, the boiler losses and the thermal efficiency of the boiler is determined. After designing the combustion chamber thermal calculation is made. Then, individual heating surfaces are proposed and at the end of the calculations are controlling the overall energy balance of the boiler. For calculation was design documentation added.
Stean boiler for sub bituminous coal, steam parametres 235 t/h, 14 MPa, 540°C
Keywords: Parní kotel; hnědé uhlí; účinnost kotle; výparník; přehřívák; ekonomizér; ohřívák vzduchu.; Steam boiler; brown coal; boiler efficiency; evaporator; super heater; economizer; air heater.