Vliv proteinů na tření umělé kloubní chrupavky - Plachý, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem složení synoviální kapaliny na součinitel tření umělé kloubní chrupavky. V práci je pozorován vliv koncentrace proteinů a jejich kombinací s ostatními složkami synoviální kapaliny na součinitel tření CD hydrogelu simulující umělou chrupavku. Veškeré experimenty byly prováděny při konstantním zatížení 10 N, rychlosti 10 mm/s, teplotě 37°C. Při experimentech, kde se zkoumal vliv kombinace kyseliny hyaluronové a fosfolipidů spolu s proteiny, byly použity koncentrace odpovídající zdravému jedinci. V experimentech kde se zkoumal vliv samotných proteinů a jejich vlastních kombinací byly použity koncentrace odpovídající jak zdravému jedinci tak pacientům s pokročilou osteoartrózou nebo pacientů s aseptickým uvolněním náhrady. V práci je prokázáno, že při použití samotných proteinů, nebo jejich vzájemné kombinaci dochází s rostoucí koncentraci ke snižování koeficientu tření. Avšak přidá-li se k proteinu samotná kyselina hyaluronová, nebo samotné fosfolipidy dojde ke zvýšení koeficientu tření. K opětovnému snížení dojde až po přidání kombinace kyseliny a fosfolipidu.

This bachelor thesis deals with the influence of the composition of synovial fluid on the coefficient of friction of artificial cartilage. The effect of protein concentration and their combination with other components of synovial fluid on the coefficient of friction of CD hydrogels simulating artificial cartilage is observed. All experiments were performed at a constant load of 10 N, speed 10 mm / s, temperature 37 ° C. In experiments investigating the effect of a combination of hyaluronic acid and phospholipids together with proteins, concentrations corresponding to a healthy individual were used. In experiments where the effect of the proteins themselves and their own combinations was investigated, concentrations corresponding to both a healthy individual and patients with advanced osteoarthritis or patients with aseptic release of the prosthesis were used. The work shows that when using the proteins alone, or their combination, there is a decrease in concentration of friction coefficient with increasing concentration. However, if hyaluronic acid alone or phospholipids alone is added to the protein, the coefficient of friction increases. The reduction occurs only after the addition of the combination of acid and phospholipid.
The effect of proteins on friction of artificial articular cartilage
Keywords: Umělá Chrupavka; Tření; Protein; Tribologie; Artificial cartilage; Friction; Protein; Tribology