Perspektivy firem oligopolního lemu v podmínkách ekonomicky se sjednocující evropy a jejich vliv na makroekonomické veličiny - Kraft, Jiří (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta podnikatelská, 2007)
Úspěšný vývoj českého hospodářství po vstupu do EU je vázán na příznivý vývoj malých a středních firem. Posílení jejich ekonomického významu v rámci modifikované tržní struktury nedokonalé konkurence příznivě ovlivnilo parametry magického čtyřúhelníku. Jedná se o transformaci monopolů v oligopoly s dominantní firmou, přičemž pozitivně působí především posilování firem oligopolního lemu, tj. právě malých a středních. Růst plochy magického čtyřúhelníku ČR je v souvislosti s tím nejen zřetelný, ale i rovnoměrný.
Keywords: Monopol; oligopol; konkurenční lem; magický čtyřúhelník; EU