MES systémy ve strojírenství - Štrublíková, Iva (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Obsahem diplomové práce je popis funkcí a vlastností výrobních řídích systémů – MES (manufacturing execution systems), analýza těchto systémů implementovaných v České republice, rozpracování systémového návrhu inteligentního výrobního řídícího systému a nalezení nových algoritmů a funkcí, podle kterých mohou být tyto systémy tvořeny. Analýza MES systémů je provedena porovnáním implementovaných MES systémů s moduly výrobního řídícího systému dle MESA international. V systémovém návrhu bude inteligentní složka tvořena automatickou analýzou vlivu zpoždění zakázek ve výrobě - automatické porovnávání Ganttových diagramů plánu versus skutečnosti a dle nastavených systémových parametrů bude samostatně rozhodovat o přeplánování výroby. Hledání nových algoritmů a funkcí bude probíhat v oblastech umělé inteligence – genetické algoritmy, holonické a multiagentní systémy, expertní systémy.

The content of the diploma thesis is a description of the functions and features of the production control systems - MES (manufacturing execution systems), an analysis of these systems implemented in The Czech Republic, an elaboration of the system proposal of an intelligent production control system and retrieving new algorithms and functions according to which these systems can by formed. The MES systems analysis is performed by comparing implemented systems to the modules of production control systems conformably to MESA international. In the system suggestion there will be the intelligent component formed by automatic analysis of the effect of the order delay in production - automatic Gantt chart comparison of the plan versus reality. According to the adjusted system parameters it will separately make decisions about production scheduling. Searching new algorithms and functions will proceed in the reagions of artificial intelligence - genetic algorithms, holonic and multiagent systems, experts systems.
MES systems
Keywords: Výrobní řídící systém MES - Manufacturing execution system; analýza; systémový návrh; genetické algoritmy; holonické a multiagentní systémy; expertní systémy; MES - Manufacturing execution system; analysis; system design; genetic algorithm; holonic and multiagent systém; expert systems