Měření na asynchronním motoru - Svetlík, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Práca pojednáva o spôsoboch merania jednotlivých druhov charakteristík asynchrónnych motorov a je rozdelená na tri hlavné kapitoly. Prvá kapitola nás zbežne oboznamuje s históriou asynchrónnych motorov a smerovaním práce. Druhá kapitola sa dôklane venuje možnostiam typových skúšiek tohto druhu pohonu. V tretej kapitole sú uvedené výsledky uskutočnených meraní na dvoch motoroch ďalej označovaných ako typ AOM090L02-016 (ktorý je vybavený jednovrstvým vinutím) a typ AOM090L02-017 (ktorý je vybavený dvojvrstvým vinutím). Nakoniec je uvedené spracovanie merania momentovej charakteristiky z rozbehovej charakteristiky za pomoci PC a zotrvačníka.

The work deals with the methods of measurement of various types and characteristics of induction engines is divided into three main chapters. The first chapter introduces us to the history superficially induction engines and the direction of work. The second chapter is devoted to different types of tests on this induction engines. The third chapter lists the results of measurements on two engines also known as type AOM090L02-016 (which is equipped with single layer winding) and type AOM090L02-017 (which is equipped with a double layer winding). In the end this work describing measurement of torque characteristics from run-up characteristic by using PC and freewheel.
Measurement of the asynchronous motor
Keywords: asynchrónny motor; straty; nakrátko; naprázdno; rotor; rozbehová charakteristika; stator; zaťažovacia charakteristika; zaťažovacia; Freewheel; induction engine; load test; measurement; off load; rotor; run-up characteristics; stator; to short