Pokročilé metody vyhodnocování topografie povrchu součásti - Šindelka, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Tato práce se zabývá měřením a vyhodnocováním topografie povrchu součásti a obsahuje přehled základních metod včetně popisu dotykových a bezdotykových měřicích přístrojů. Dále jsou v této práci uvedeny způsoby vyhodnocování textury povrchu a to profilovou a plošnou metodou včetně přehledu příslušných parametrů dle norem ČSN ISO. Praktická část této práce je zaměřena na vyhodnocování povrchu boku závitu vnitřních metrických závitů M10, vyrobených pomocí rozdílných řezacích a tvářecích závitníků. Povrch byl snímán na optickém přístroji Alicona IFM G5 a vyhodnocován jak profilovou tak i plošnou metodou. Při měření byly získány 2D a příslušné 3D parametry, které byly následně vzájemně porovnány.

This thesis focuses on a measuring and topography of a components´ surface evaluation and it contains the overview of basic methods which includes the description of contact and non-contact measuring devices. Furthermore, the thesis also describes ways of surface texture evaluation through profiled and areal method, including an outline of ČSN ISO parameters. The practical part of the thesis focuses on the evaluation of metric threads´ M10 surface, crafted by diverse cutting and forming threads. The surface was scanned with the optical device called Alicona IFM G5 and it was evaluated through the profiled and areal method. The 2D and 3D parameters were acquired and then compared during the measuring.
Advanced methods of surface topography evaluation
Keywords: topografie; měření kvality; textura povrchu; závit; profilové parametry; plošné parametry; topography; quality measurement; surface texture; thread; profile parameters; areal parameters